Fejden

Fejden er et samarbejde mellem mig og Ruxy Cantir fra Moldova (Dell’Arte MFA 2013). Denne forestilling fortæller om en fejde i mellem to forskellige kvinder: Den franske feminist, Simone de Beauvoir og den belgiske balletdanserinde, Cleo de Merode.

I 1950’erne lagde Cleo de Merode sag an mod Simone de Beauvoir, fordi hun havde hørt over radioen at Simone de Beauvoir, havde kaldt hende en skøge og påstået at ‘de Merode’ var et falsk fransk-klingende efternavn. Det førte til en kortvaring men fyrig retsag mellem de to kvinder, og Cleo de Merode vandt i sidste ende over Simone de Beauvoir med et symbolbeløb på 2 franc.

Rygtet gik dog at Cleo de Merode havde haft en affære med datidens Kong Leopold af Belgien, og at hun mest var kendt for sin skønhed end sine talenter som danser. Cleo levede under “La Belle Epoque”, hvor skønhed og melankoli var en foretrukken attribut hos kvinder, og på sine gamle dage, var hun en perpleks dame, som følte sig meget misforstået og stemplet af omverdenen.

Simone de Beauvoir repræsenterer en tid med forandring og nytænkning. Hun nytænkte kvinden, det kvindelige køn og rolle i samfundet – og hun var særdeles progressiv, når det kom til at udforske sin egen seksualitet. Udadtil virkede hun stærk og uafhængig, men hun var også sensitiv og i en konstant søgen efter at finde sin sande identitet i verden.

For os er denne kamp i mellem og inde i disse to forskellige kvinder en personificering af nogle af de essentielle aspekter af, hvad det vil sige at være kvinde og menneske i den verden, vi lever i i dag.

Vi lever i en tid længe efter kvindefrigørelsen og ligestilling mellem alle køn burde være en af de højest vægtede værdier i hele verden, men alligevel eksisterer der undertrykkelse baseret på konventioner – og det er ikke nemt at få en chance for at prøve at definerehvem man er for  sig selv.

Fejden vil undersøge hvad det vil sige at være et multidimensionelt mennesker og alle de mange måder, det kan komme til udtryk på.

Forestillingen forventes produceret i 2019 og vil have premiere i 2020 i Danmark, hvorefter vi vil tage den på turné i Europa.

Ruxy og Anne, Blue Lake, Californien, marts 2017